Az energetikai tanúsítvány rövid bemutatása

A kiadható energetikai osztályok

Az energiaosztály meghatározásához mérnöki számítások készülnek, amelyekben figyelembe vesszük az épület műszaki paramétereit. A besorolás szempontjából a legfontosabbak: falak, födémek hőszigetelése, nyílászárók minősége, épületgépészeti berendezések hatásfoka, az épület méretei és geometriája.

Az energetikai tanúsítvány tartalma

Az energetikai tanúsítvány az összesítő lappal kezdődik, amely tartalmazza az ingatlan adatait, helyrajzi számát, az elért besorolást és az energetikai kalkulációk végeredményeit.

Ezt követi a számítási rész, ahol részletesen dokumentálva van minden figyelembe vett épületszerkezet és gépészeti berendezés.

Elérhető energiaosztályok

Az energetikai tanúsítvány tíz évig érvényes

Az energetikai tanúsítvány tíz évig érvényes a kiállítás dátumától számítva, ha az ingatlanban nem történik olyan átalakítás (korszerűsítés), amely az energetikai jellemzőket befolyásolja.

Átalakítás esetén érvényét veszti a tanúsítvány, de megújítani, újat készíttetni csak akkor kell, hogyha újra szükség van rá például eladás, bérbeadás, banki hitel miatt.

Jogosult mérnök készítheti el

A vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint szakirányú mérnöki végzettség, szakmai gyakorlati idő és jogosultsági vizsga szükséges az energetikai tanúsítvány elkészítéséhez. A Magyar Mérnöki Kamarai vagy a Magyar Építész Kamarai tagság is előírás. A szakembernek a kamarai jogosultsági számát fel kell tüntetnie az energiatanúsítványon.

Így zajlik a helyszíni felmérés

A helyszíni szemle során felmérjük az energiatanúsítvány elkészítéséhez szükséges műszaki jellemzőket (falak, nyílászárók, födémek stb.) és az épületgépészeti kialakítást (fűtés, klíma, melegvíz előállítás). A munka általában fél órát vesz igénybe, és mindenképp el kell végezni, a jogszabályok alapján e nélkül nem állítható ki tanúsítvány.

HET szám

Azok a dokumentumok tekinthetők hitelesnek, amelyek rendelkeznek az ún. HET (Hiteles Energetikai Tanúsítvány) sorszámmal. Ez az egyedi azonosító szám mindig a szakvélemény első oldalának jobb-felső sarkában van feltüntetve. A HET szám biztosítja, hogy a tanúsítvány az OÉNY » adatbázisában regisztrálva van, és ennek megfelelően ellenőrizhető.

Nem kötelező tanúsítvány az alábbi épületekre

Továbbá az alábbi helyzetekben sem kötelező